Salzburg – Roma Nordului

Salzburg este supranumit Roma Nordului datorita numarului foarte mare de biserici.  Salzburg se afla la 250 km de Austria.

Salzburg este al patrulea oras ca marime al Austriei fiind al doilea din punct de vedere turistic. Salzburg a inregistrat in anul 2007,  6,7 milioane de turisti – nu mult mai putin decat capitala tarii – Viena. Cifra este enorma si aduce mica bijuterie baroca din Alpi in topul celor mai vizitate orase europene ale momentului. Tot Salzburg este orasul care in 2007, in cadrul unui concurs al destinatiilor europene – concurs organizat de publicatia Conde Nast Traveller – s-a clasat pe locul 4, alaturi de Paris.

Salzburg este considerat drept unul dintre cele mai frumoase si interesante centre ale Europei. Cu o vechime impresionanta, prima asezare dateaza din neolitic si cu o zestre istoric-culturala enorma, Salzburg este un oras al muzicii (orasul natal al lui Mozart), al festivalurilor, dar si al cladirilor construite in stil baroc, italian si nu in ultimul rand un centru cultural si educational.

Salzburg este unul dintre cele mai mari centre culturale europene. Isi uimeste vizitatorii la tot pasul: alei pitoresti ce impanzesc centrul vechi, biserici, renumita cetate, peisajul inconjurator sunt doar o parte din bogatiile turistice si culturale ale orasului.

Principalele obiective si atractii turistice in Salzburg si ceea ce merita vazut,

in cazul in care dispuneti de cel putin 3 zile libere

Desi nu este un oras extraordinar de mare, vei realiza foarte repede ca ai foarte multe de vizitat in Salzburg.

In prima zi se poate vizita Gradinile si Palatul Mirabell, de asemenea si Muzeul Baroc, un prilej de bucurie pentru a face cunostinta cu orasul, este mult de mers pe jos dar se poate admira multe zone superbe. Merita vazute strazile din centrul orasului comercial si pietele unde gasesti tot felul de decoratiuni de sarbatori, dulciuri, turta dulce, trufele Mozart si multe altele. Preturile par destul de mari in comparatie cu cele din supermarketuri, unde gasesti produse similare la jumatate din preturile afisate pe strazile comerciale. Apropo: inainte de Craciun aici vei gasi o Piata de Craciun.

Daca planurile dumneavoastra sunt de a vizita o mare parte din Salzburg in cateva zile va recomandam sa cumparati cardul Salzburg pentru o perioada de 24 – 30 ore costand aprox. 22 – 30 euro, facilitand intrarea gratuita la muzee si in alte locuri de agrement. Tot prin acest card aveti gratuitate la transportul public si reduceri la tot felul de concerte, la inchiriat bicicleta. Vara se fac croaziere incluse in card pe raul ce strabate orasul Salzach.

Poti continua in cele doua zile cu Strada Getreidegasse, unde sa afla magazine interesante dar si cafenele. Bineinteles vei vedea o groaza de magazine care vand suveniruri fie legate de “Sunetul muzicii”, fie de Mozart. Si daca tot am pomenit de Mozart, este timpul sa ii dedici restul zilei lui. In Piata Mozart vei gasi Memorialul Mozart iar apoi poti vedea celea doua muzee (unul fiind in casa in care s-a nascut si unul in casa unde a trait). Incearca insa sa nu iei o “supradoza” de Mozart pentru ca sigur nu iti va pica prea bine.

Daca esti fan al “Sunetului muzicii” poti chiar sa faci un tur tematic al fortaretei. Oricum, sigur vei petrece cateva ore bune admirand magnifica constructie. Apoi, poti sa vizitezi cateva lacase de cult. Catedrala (Domul), aflata in Piata Domului este un loc impresionant. Tot aici vei gasi Castelul Residenz si Manastirea Sf. Petru.

Castelul Salzburg sau fortareata Hohensalzburg

Se numara printre cele mai mari castele ale Europei si, datorita pozitiei sale, ofera vizitatorilor o panorama superba asupra imprejurimilor. Castelul sau Fortareata din Salzburg domina intregul oras si este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei. Se pare ca o constructie de aparare si observare a fost construita aici inca din vremea Impreiului Roman dar prima atestare a unui castel fortificat dateaza din secolul al XI-lea.

Domul din Salzburg – catedrala orasului

Domul din Salzburg, construit in cel mai pur stil baroc, a fost deschis in 1628 si de atunci ramane cel mai important obiectiv turistic al orasului. Aflat in Domplatz (Piata Catedralei), Domul – unul dintre cele mai celebre ale Austriei, este marginit pe o latura de Castelul Rezidenz si, pe alta latura, de Abatia Sfantului Petru. Se pare ca aceasta catedrala, plina de fresce celebre, a fost construita initial in secolul al VIII-lea pe o arie sacra unde celtii si romanii obisnuiau sa faca diverse ritualuri de sacrificiu. Astazi, Domul din Salzburg este unul dintre cele mai vizitate si fotografiate edificii ale Austriei, impresionand prin maretia sa baroca, prin decoratiuni si elemente arhitecturale de o valoare inestimabila.

Manastirea si cimitirul St. Peter

Cel mai mare si frumos cimitir din lume dateza din 1627 fiind inconjurat de 3 parti cu grilaj de fier forjat arcadele in stil Baroc (1627) au capele ce apartin familiilor vechi si bogate din Salzburg mormintele sunt ingrijite, cu flori, ramuri de brad si lumanari.

Getreidegasse – cea mai aglomerata strada a Salzburgului

Iata aproape doi kilometri de moda, suveniruri si istorie. Caci pe aceasta strada – cea mai costisitoare din intreg orasul – se afla si casa in care s-a nascut Mozard. Aflata in centrul Salzburgului, in imediata vecinatate a Caterdralei, Getreidegasse este renumita pentru magazinele sale extrem de scumpe, pentru buticurile care poarte firme celebre precum si pentru cladirea Hagenauerhaus, astazi muzeu – locul in care s-a nascut figura centrala a acestui oras – Wolfgang Amadeus Mozard.

Spectaculozitatea peisajelor si serviciile impecabile insa merita toti banii!

7nmO65aptamana, fapt ce poate provoca asa-numitul „stres al timpului liber“. Stres ce in final se dovedeste a fi un factor de buna dispozitie. Nu degeaba Viena se afla in varful clasamentului in ceea ce priveste calitatea vietii. Capitala Austriei se numara pe plan modial printre orasele cu cel mai inalt nivel al calitatii vietii.

Datorita privelistii minunate si a imprejurimilor, unul dintre cele mai indragite locuri este fara doar si poate strandul Krapfenwald, situat intr-o padure de pini pe un deal intre Grinzing si Kahlenberg. Aici s-a amenajat si unul dintre primele stranduri speciale pentru nudisti. La fel de indragit este si strandul Schafberg, care in 1973 a deschis epoca  parcurilor acvatice. Cel mai mare si mai indragit strand in aer liber ramane insa pentru vienezi  Gänsehäufel – o insula a Dunarii Vechi, care s-a format in urma regularizarii cursului Dunarii, si care astazi este un strand unic datorita celor 3500 de pomi care se gasesc aici, pe o suprafata  de 330.000 de metri patrati si un strand natural care se intinde pe o lungime de 1200 de metri de-a lungul Dunarii Vechi, complexul dispune de instalatii moderne, dar si de o zona pentru nudisti.

Daca doriti sa calatoriti in Germania, compania Mayer & Mayer va sta la dispozitie si va asigura o calatorie placuta pana la destinatie.