München – Orasul din inima Braviei

Munchen este unul dintre cele mai frumoase orase din Germania, avand un important centru comercial si economic. Este totodata capitala Bundeslandului Bavaria din Germania si al treilea oras ca marime din Germania, dupa Berlin şi Hamburg.

München este un centru cultural de elita, unul dintre cele mai importante din Europa, cu nenumărate muzee si galerii, dintre cele mai diverse. Cele mai interesante sunt Muzeul Teatrului German, Muzeul Omenirii si Naturii, Reisdenz (arta egipteana si bijuterii) sau Muzeul Valentine.

Curatenia, siguranta si ritmul confortabil din München ii confera acestuia o senzatie oarecum rustica, in ciuda faptului ca este un oras relativ mare si prosper. Acest lucru plus trotuarele late si numarul mare de magazine si locuri unde se pot manca, vederea Alpilor si un enorm parc verde care face Central Park-ul sa plutesca, gradina Englezeasca, toate aceste contribuie la faptul ca München este unul dintre cele mai placute orase ale Germaniei.

München este un oras bogat, iar acest lucru se vede. Totul este de o calitate exceptionala si de ultima generatie. In anumite momente aura de belsug poate fi aproape imposibil de suportat. Totusi pe acest lucru se bazeaza Münchenul: un nou oras suprapus peste cel vechi, un oras al consumului evident, un strat proaspat de luciu peste traditionalul farmec rustic.

Centrul orasului

Orasul vechi al Münchenului a fost reconstruit atat de des de-a lungul secolelor, incat nu mai are aspectul omogen al multora dintre celelalte orase germane. Dezvoltarile postbelice separa adesea diferite zone cu cladiri care dateaza de la originile Münchenului si nu fac acest lucru intotdeauna cu un efect armonios.

Principalele obiective si atractii turistice in München si ceea ce merita vazut.

Deutsches Museum din München, Germania  cu cele cca. 28.000 de obiecte expuse, cel mai mare muzeu tehnico-stiintific din lume. Exponatele sale cuprind cca. 50 de domenii ale stiintei si tehnicii. Fondul muzeului cuprinde 96.000 de obiecte, o biblioteca specializata pe istoria stiintei si tehnicii cu 850.000 de volume, precum si o arhiva cu numeroase documente originale. Muzeul este vizitat anual de 1,3 milioane de oameni din toata lumea. Alte Pinakothek si respectiv Neue Pinakothek au colectii unice de pictura, de la arta medievala la artistii moderni.

Pentru cei indragostiti de pictura  cea mai buna alegere ramane cu siguranta Galeria Lenbachhaus, unde puteti vedea creatiile originale ale unor pictori precum Kandinsky sau Klee.

Explorati acete locuri deosebite,iar in cazul in care dispuneti de cel putin 3 zile libere, va recomandam:

Sa vizitati oficiul de Informare Turistica din Hauptbahnhof  (principala statie de tren), apoi indepartati-va spre una din cafenelele din zona de cumparaturi pentru pietoni pentru a va lua materialele de calatorie. Faceti un tur spre est peste (sau mai degraba pe dedesuptul) Karlsplatz si pana in Neuhauserstrasse si Kaufingerstrasse, intrand in agitata  zona de shopping. Scapati de agitatia de oameni in una dintre bsericile pe care le intalniti in drum: Bürgersaal, Michaelskirche sau Frauenkirche, o grandioasa catedrala gotica.

Incercati sa ajungeti in piata principala Marienplatz, cand canta din trunul Neues Rathaus (Noua Primarie) glockenspielul la ora 11:00 sau la paranz, inaintea multimii de spectatori. Continuati sa mergeti pana in piata orasului, Viktualienmarkt pentru a lua pranzul iar apoi mergeti cateva strazi spre nord pentru o vizita de dupa-amiaza la Residenz acolo unde locuiau conducatorii dinastiei Wittelsbach. Incheiati-va prima zi servind o cafea la cea mai veche cafenea din München, Tambosi, din Odeonsplatz.

In cea de-a doua zi mergeti intr-unul dintre circuitele turistice pe biciclete cu ghid. Sunt foarte educative si va ofera posibilitatea clarificarii mai multor lucruri speciale asupra carora poate v-ati dori sa reveniti. Vi se vor arata locuri precum Enhlischek Garten (unde va veti opri sa beti o bere), Maximilianeum, Ingerul Pacii si Haus der Kunst. La sfarsit va veti putea plimba de-a latul raului la Isartor pana la Deutsches Museum (vezi in descrierea de sus ce se poate vizita).

In cea de-a treia zi priviti mai indeaproape unele dintre muzeele renumite in toata lumea. Mergeti spre nord pana la Königsplatz plimbandu-va pe langa pavilioanele in stil grecesc in drumul spre muzeele Alte Pinakothek si Neue Pinakothek si la Pinakothek der Moderne. Dupa muzee puteti mege spre est pana la Ludwgstrasse, apoi spre sud pana la Odeonsplatz si Marienplatz.

Beraria Hofbräuhaus. In nici un caz, nu puteti rata o vizita la cea mai apreciata berarie traditionala din Bavaria! Sala festiva istorica a „celui mai renumit han din lume” gazduieste zilnic, la ora 19.00, seara bavareza cu spectacole si un bufet imbelsugat. Beraria Hofbräuhaus se afla la 5 minute de mers pe jos de Marienplatz.

Recomandam o plimabare cu metroul la Pinacoteci
Reteaua de metrou este foarte bine pusa la punct si usor de folosit. Veti ajunge foarte usor absolut oriunde doriti.

De langa statia noastra Mayer & Mayer pavilionul B nr .16, autogara Fröttmaning, puteti lua metroul, linia U6, si coborati la statia „Sendlinger Tor”. De aici, luati tramvaiul nr. 27 pana la statia „Pinakotheken”. Intreaga calatorie nu durează mai mult de 20 de minute.

Aici puteti vizita:

Pinacoteca veche – o galerie grandioasă cu picturi europene, din Evul Mediu si pana in secolul al XVIII-lea.

Pinacoteca noua – pictura si sculptura europeana din secolele 18 si 19.

Pinacoteca modernismului: 4 muzee sub acelasi acoperis pentru arta, grafica, arhitectura si design.

La cunoscutul muzeu BMW se poate ajunge tot cu metroul in aproximativ 20 minute.

De asemenea merita sa vizitati.

Gradina Engleza (Englischer Garten)
Inima verde a orasului München este unul dintre cele mai mari spatii verzi urbane din lume, chiar mai mare decat Central Park din New York. Gradina Engleza este cadrul

perfect de relaxare si odihna pentru orice turist. Puteti cobori la statiile

Universität, Münchner Freiheit, Giselastraße sau Odeonsplatz.

Recomandarea noastra.  Vizitati si partea mai putin cunoscuta a parcului, „Gradina poetilor” sau „Gradina Finantelor”, situata chiar in spatele Hofgarten la cca. 5 minute de statia de metrou „Odeonsplatz”.

Oktoberfest. Cea mai mare si mai cunoscuta sarbatoare populara din lume are loc in fiecare an la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii ocombrie pe esplanada Theresienwiese.

Bavaria Film Studios. Aruncati o privire in culisele unuia dintre cele mai mari studiouri de film din Europa. Puteti ajunge cu metrobuzul 54 pana la Tegernseer Landstraße si cu tramvaiul 25 pana la Bavariafilmplatz. Calatoria nu dureaza mai mult o jumatate de ora.

Bayerische Staatsoper (Opera Nationala Bavareza) – cu o bogata traditie, se numara printre cele mai cunoscute si apreciate opere din lume.

Daca doriti sa calatoriti in Germania, compania Mayer & Mayer va sta la dispozitie si va asigura o calatorie placuta pana la destinatie.