Stuttgart este capitala landului german Baden-Württemberg. Cu peste 590.000 de locuitori, este cel mai mare oraş al landului. Este al şaselea oraş din Germania ca dimensiune, iar „Regiunea Stuttgart” este a patra conurbaţie a ţării. Este împărţit în 23 de districte (Bad Cannstatt, Möhringen, Stammheim, Feuerbach etc.)

Asezare Geografica
Se află în centrul regiunii sud-vestice Stuttgart, în apropierea munţilor Pădurea Neagră, din care izvorăşte, pe lângă Dunăre, şi râul Neckar, care străbate acest oraş. Stuttgart şi regiunea sa metropolitană (entitatea numită Regiunea Stuttgart, formată din oraşele Tübingen, Reutlingen, Heilbronn şi împrejurimile lor) este unul din cele mai renumite oraşe din Germania, în mod special datorită importanţei sale economice, culturale şi administrative.

Economie
Aproximativ 150.000 de firme şi companii au sediul în Regiunea Stuttgart. Zona este renumită pentru industria sa tehnologizată. Printre cele mai mari companii care au sediul sau o filială aici se numără Daimler, Porsche, Bosch, Hewlett-Packard, IBM, Stihl.

Oraşul este locul unde au fost inventate atât motocicleta cât şi automobilul cu patru roţi (ambele de către Gottlieb Daimler şi Wilhelm Maybach), fiind deci punctul de plecare pentru industria auto mondială. Tot aici a fost construit prototipul maşinii Volkswagen Beetle, după proiectele lui Ferdinand Porsche.

Aproximativ 4,3 miliarde € pe an sunt investiţi în Regiunea Stuttgart pentru cercetare şi dezvoltare, mai mult de 11% din totalul cheltuit în toată ţara, aici fiind cea mai mare aglomeraţie de organizaţii academice, ştiinţifice şi de cercetare din Germania.

Stuttgart deţine recordul între toate regiunile din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul de angajaţi în industria de înaltă tehnologie, cu 21% (2001).

Tot aici se găseşte şi a doua bursă ca mărime din Germania (prima fiind cea din Frankfurt), de asemenea şi sediile unor importante companii financiare.

Oraşul este unul din cele mai importante din Germania la capitolul viticultură, având o tradiţie de secole şi aflându-se în centrul uneia din cele 13 regiuni de viticultură oficiale ale Germaniei (Weinanbaugebiet).