Tatabánya ( tradus in maghiara: este un oras de 70,333 de locuitori din nord-vestul Ungariei , in Centrala Transdanubian regiune.
Este capitala Judetului Komárom-Esztergom.

Orasul este situat in valea dintre Gerecse si Muntii Vértes , unele 55 km (34 mile) de capitala . In virtutea locatiei sale, orasul este un nod rutier si feroviar. M1 (de asemenea, rutele europene E60 , E75), autostrada de la Viena, la Budapesta trece prin oras limitele exterioare, precum si linia de cale ferata Budapesta-Viena, de asemenea, trece prin oras. Arheologice constatari dovedi ca oamenii au trait aici inca de la epoca de piatra . Cele trei predecesorul asezari istorice din Tatabánya sunt Alsógalla, Felsogalla si Bánhida. Bánhida este cea mai veche asezare, a fost mentionata pentru prima data în 1288.

In secolul al XVI-lea turcii au ocupat zona. In aceasta perioada locuitorii au devenit protestanti . A fost descoperit carbune, iar resursele din zona au fost descoperite in jurul acestui timp. Populatia a inceput sa creasca, si o colonie miniera a fost formata din nou, mai tarziu in curs de dezvoltare in satul Tatabánya.

Mai multe orase din Ungaria au fost dezvoltate in orase industriale mari. Cele patru sate au fost unite la 1 octombrie 1947 sub numele de Tatabánya si a fost ridicat la statutul de oras.
In 1950 a devenit resedinta de judet din judetul Komárom-Esztergom (numit apoi judetul Komárom) in anii 1980. A avut deja mai mult de 80.000 de locuitori. Caracterul industrial al orasului a fost semnificativ pana la caderea guvernului socialist si politice urmatoarele modificari din 1989. Importanta industriei grele si miniere a scazut si structura economica a orasului sa schimbat remarcabil.

Cea mai importanta institutie culturala este Mari Jászai Teatru. Orasul are mai multe institutii alte (muzee, biblioteci.) Tatabánya are o echipa de fotbal numit TBSC, fondata în 1910. Orasul are, de asemenea, o echipa de handbal de succes, Tatabánya Carbonex KC. Muntii din apropiere (Vértes, Gerecse) si satele sunt un loc minunat pentru a petrece timp.

Daca doriti sa calatoriti in Germania, Austria sau Ungaria, compania de transport persoane Mayer & Mayer va sta la dispozitie si va asigura o calatorie placuta pana la destinatie.