Székesfehérvár este un oras din Ungaria centrala, situat la 50 km sud-vest de Budapesta. In 2001 avea o populatie de 104.059 locuitori si 138.995 in zona metropolitana.
Numele sau inseamna „scaun/tron/castel regal alb”. Este faimos din punct de vedere istoric pentru locul de incoronare si inmormantare al regilor Ungariei.
Asezarea a fost locuita inca din secolul al V-lea. In aproximativ secolul V d.Hr., triburile slave au inceput sa se deplaseze in regiune, iar acest loc a fost numit Belehrad sau Belegrad, devenind un centru important.

Orasul a fost un important nod de trafic intre Lacul Balaton si Lacul Velencei.  Astazi, orasul este un nod care cuprinde cel putin sapte linii de cale ferata.
In secolul al XII-lea orasul a prosperat, construind biserici, manastiri si case. In secolul al XIV-lea, orasul Székesfehérvár, a fost inconjurat de zidurile orasului.

Dupa al doilea razboi mondial orasul a fost supus la industrializare, la fel ca multe orase din tara. Au fost cele mai importante fabrici de autobuz Ikarus, Videoton de radio si TV si fabrica Könnyufémmu, uzina de aluminiu. La sfarsitul regimului socialist, toate fabricile importante au fost pe punctul de prabusire, unde mii de oameni s-au pierdut locurile de munca.
Un important punct turistic in orasul Székesfehérvár il reprezinta Catedrala Sf. Stefan (locul de inmormantare al regilor, inclusiv Sf. Stefan si Béla III).

Daca doriti sa calatoriti in Germania, Austria sau Ungaria, compania de transport persoane Mayer & Mayer va sta la dispozitie si va asigura o calatorie placuta pana la destinatie.