Iasi

Orasul Iasi este resedinta judetului cu acelasi nume, cel mai mare din Romania.

Prima atestare documentara a orasului a fost facuta in anul 1408, intr-un privilegiu comercial emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun. Orasul a devenit capitala Moldovei in locul Sucevei in anul 1564 sub domnia lui Alexandru Lapusneanul. Orasul Iasi poate purta rolul de oras initiator al Revolutiei din 1989 prin Ordonanta de Guvrern in 14 decembrie 1989.

In timpul primului razboi mondial, pentru doi ani, Iasi a fost capitala Romaniei neocupate, dupa ce Bucuresti a cazut in mainile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. In noiembrie 1918, capitala a redevenit orasul Bucuresti.

Al doilea razboi mondial a reprezentat o perioada neagra in istoria ieseana. In timpul regimului Antonescu, Pogromul de la Iasi din 27-29 iunie 1941 a fost printre cele mai grave evenimente de acest fel din lume, prea putin cunoscut iesenilor, cat si dupa Revolutia romana din 1989. In mai 1944, orasul a fost scena unor lupte grele intre fortele romano-germane si Armata rosie, zile in care o mare parte din zonele istorice ale orasului au fost distruse. Faimoasa divizie de elita Panzergrenadier „Grobdeutschland” a obtinut o victorie importanta asupra sovieticilor la Batalia de la Targu Frumos, in apropiere de Iasi. In iulie, Iasul era ocupat de fortele staliniste.
In perioada postbelica orasul a continuat sa se dezvolte, construindu-se noi cartiere si intreprinderi industriale. Dupa caderea comunismului, orasul a ramas cel mai important centru cultural din afara arcului carpatic, dupa Bucuresti.

Ceea ce merita vizitat:
Casele memoriale (Ion Creanga, George Toparceanu, Mihai Codreanu, Mihail Sadoveanu, Otilia Cazimir).
Manastiri (Cetatuia, Frumoasa, Galata, Golia), monumente arhitecturale (Casa Dosoftei, Casa Vasile Pogor, Palatul Culturii, Teatrul National Vasile Alecsandri, Universitatea Al Ioan Cuza, Vestigiile Curtii Domnesti), muzee (Mihail Kogalniceanu, Mihai Eminescu, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul etnografic, Muzeul Unirii.

    • Spitalul Clinic de Urgente

Str. General Berthelot, nr. 2,
Telefon: 0232-216.584; 216.586

    • Taxi Clasic

Telefon: 949; 219.589

    • Inspectoratul Judetean de Politie Iasi

Str. M. Costachescu nr. 2,
Telefon cabinet: 0232/30.20.04; 0232/30.20.03

 

 

Pentru informatii despre transport persoane Iasi va stam la dispozitie.

Mayer & Mayer – Transport International de Persoane