München este capitala Bundeslandului Bavaria (Bayern) din Germania şi al treilea oraş ca mărime din Germania, după Berlin şi Hamburg, cu o populaţie de cca. 1,26 milioane (2001). Se află pe râul Isar.

Obiective Turistice

München este o populară destinaţie turistică, fiind numită capitala secretă a Germaniei. Piaţa Maria (Marienplatz; numită după coloana cu statuia Maicii Domnului din centrul piaţetei), cu noua şi vechea primărie, atrăgătoare prin turnurile lor, în turnul principale al primăriei noi fiind adăpostit mecanismul cu statuete şi clopoţei (Rathaus-Glockenspiel), un ceas ornat care mişcă figurine care reprezintă scene medievale şi este acţionat la anumite ore. Peterskirche (biserica Sf. Petru) este cea mai veche biserică din centru. Totuşi catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă biserică din centrul oraşului, prin spectaculoasa sa arhitectură medievală (sec. XV). Înălţimea turnurilor gemene este de 99 metri, limitează, începând din 2004, înălţimea noilor clădiri ale oraşului.

Capitala Bavariei are mai multe muzee de artă, printre care şi Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, şi Pinakothek der Moderne cuprinse în cartierul muzeal Kunstareal.

Alte atracţii turistice faimoase sunt Grădina Englezească (Englischer Garten), un parc de mare dimensiuni din centrul oraşului (conceput de arhitectul englez Rumford la începutul sec. XIX), devenit de câteva decenii faimos şi pentru practicarea nudismului liber în partea cea mai centrală şi ciruculată a parcului; Deutsches Museum (un celebru muzeu al tehnicii). Probabil cea mai faimoasă atracţie a cetăţii este Oktoberfest, o sărbătoare a berii lungă de două săptămâni de la sfâşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie în fiecare an.

Alte clădiri celebre din München sunt Frauenkirche (Catedrala Doamnei Noastre) şi Olympiaturm (Turnul Olimpic, un turn impozant, ceva mai scund decât cel din Berlin, cu restaurant şi cu antene de transmisiuni radio şi TV) de lângă stadionul şi satul olimpic.

În satul olimpic a avut loc masacrul din München din timpul jocurilor olimpice de vară din 1972, când terorişti palestinieni din organizaţia „Septembrie Negru” au luat ostatici membri ai echipei olimpice a Israelului. O tentativă de salvare din partea poliţiei vest-germane, cu concursul unor membri marcanţi ai guvernului federal, a eşuat şi s-a soldat cu omorârea ostaticilor israelieni, a cinci din terorişti şi a unuia dintre trăgătorii din poliţia oraşului.

Finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1974 a avut loc tot în München.