Augsburg este capitala regiunii administrative Suabia (în germană Schwaben) din landul german Bavaria.
Oraşul a fost fondat de romani în sec. I d.C., sub numele de Augusta Vindelicorum.Are 263.477 locuitori. Este un centru universitar şi turistic (monumente de arhitectură din perioada medievală şi modernă, oraşul vechi bine păstrat).

Obiective Turistice

Fuggerei
În 1514, Jakob Fugger cel Bogat (Jakob Fugger der Reiche) înfiinţează, la marginea oraşului, un cartier destinat persoanelor cu venituri mici. Acesta este cel mai vechi cartier social încă vizitabil. Acesta poartă şi numele fondatorului generos: Fuggerei. În jurul cartierului au fost ridicate ziduri înalte, iar cele două porţi masive de la intrarea în cartier se închideau la ora 22.

Într-unul din apartamente a locuit intre anii 1681-1694 strabunicul lui Mozart, zidarul Franz Mozart. O placa memorativa aminteste acest lucru. Acest cartier a fost de două ori lărgit, prima dată în anul 1880, şi mai apoi în 1938. În timpul războiului, în 1944, cartierul a fost distrus în mare parte.

După război, el a fost reconstruit cu ajutorul unui fond special privat, iar în anul 1947 a fost redat spre folosinţă. Astăzi, acest cartier cuprinde 67 de case cu 147 de apartamente, fiecare cu o suprafaţă de aprox. 60m², ficare având intrare separată. Din complexul de locuinţe mai fac parte un azil de bătrini, o fântână şi o biserică.

Unul dintre apartamentele de la parter a fost amenajat şi poate fi vizitat. Din aprilie 2006 intrarea la Fuggerei costă 2 euro, mult mai mult decât costa chiria pe un apartament: 0,88 cenţi/lună.

Turnul Perlach
Turnul Perlach (Perlachturm) este, alături de clădirea primariei, unul din simbolurile oraşului. Construit în 1182, turnul se ridică în partea de vest a bisericii Sf. Peter de pe Perlach. Clopotul a fost construit de Elias Holl în 1614. Turnul a fost renovat în secolul al XVIII-lea. Înălţimea turnului este de 70,40m.

Cine se încumetă să urce cele 261 de trepte este răsplătit cu o panoramă minunată a oraşului.

Fântâna lui Augustus
Apa este o foarte importantă sursă de venit pentru oraşul Augsburg. Fântâna lui Augustus (Augustusbrunnen) a fost construită in 1954, cu prilejul sărbătoririi a 1600 de ani de la înfiinţarea oraşului Augsburg. Asa cum o spune numele, fântâna îi este dedicată celui care a pus bazele oraşului – împăratul roman Augustus.

Ea a fost amplasată în faţa primăriei şi a fost concepută de Hubert Gerhard. Cele patru figuri centrale ale fântânii simbolizează cele 3 râuri şi un afluent care străbat oraşul: Lech, Wertach, Singold şi Brunnenbach.

Fiecare din figuri ţine în mâini un simbol legat de apă: vâsla, roata dinţată, cornul abundenţei şi nada pescărească.